ویگن

فرهنگ اسم ها

دانشنامه آزاد فارسی

ویگِن (همدان 1308ـ امریکا 1382ش)
(نام اصلی: ویگن دردریان (کشیشیان)) خوانندة ایرانی موسیقی پاپ. در خانواده ای از ارامنة مهاجر به دنیا آمد. در نوجوانی با عضویت در دسته کُر کلیسا، دریافت که صدایش برای خوانندگی مناسب است و برای رشد امکانات آن به خودآموزی و تمرین مداوم پرداخت. در 1328 با اجرای ترانۀ مهتاب، و در 1334 با شرکت در فیلم چهارراه حوادث (به کارگردانی ساموئل خاچیکیان) به شهرت رسید. در 1335 به واسطة دو روزنامه نگار، حسین وحیدی و سیامک پورزند، به رادیو تهران راه پیدا کرد و در کمتر از دو سال، محبوب ترین خوانندة موسیقی جوانان شد و لقب «سلطان جاز ایران» را گرفت. صدای گرم و قوی، صمیمیت در بیان احساس، مردم داری، داشتن سابقه ورزشی و چهره و اندام متناسب و قابلیت اجرای ترانه های متنوع از فرهنگ های گوناگون (از محلی خراسانی تا شانسون های فرانسوی) موجب محبوبیت او شد. موقعیت ویگن تا حدود بیست سال ثابت ماند و پس از آن همچون نمادی از سال های خوش گذشته و پیوند بین ایرانیان ارمنی و ایرانیان غیرارمنی، شد. در فیلم های گوناگونی بازی کرد. از معدود خوانندگانی بود که هم در موسیقی روز (پاپ) و هم در موسیقی های «رسمی» و سنگین مثل برنامة گل ها، آواز می خواند. بعد از مهاجرت به امریکا در 1355، به سبب محرومیت از همکاری با آهنگ سازان و ترانه سرایان برجسته، کیفیت آثار او نیز با سال های 1335ـ1350 قابل مقایسه نبود؛ اگرچه، کیفیت صدای او حفظ شده بود. از ویگن حدود 600 ترانه ضبط شده باقی مانده است؛ از آن جمله است: مهتاب، رقیب، بهار من کجایی، دل دیوانه که مشخصات سازندگان آن ها دقیق ثبت نشده است.
78010200

پیشنهاد کاربران

ویگن دِردِریان ( به ارمنی: Վիգէն Տէրտէրեան؛ ۲ آذر ۱۳۰۸ – ۴ آبان ۱۳۸۲ ) خوانندهٔ موسیقی ژانرهای جاز و پاپ و بازیگر فیلم در سال های ۱۳۵۱–۱۳۳۴، از ایرانیان ارمنی تبار بود. او یکی از نخستین خواننده های ایران بود که با گیتار در صحنه ظاهر شد و ایرانیان او را به عنوان «سلطان جاز» می شناختند. او هنرمندی بود که از همان ابتدا با سبکی نو وارد دنیای موسیقی پاپ ایرانی شد و همین بر شهرتش افزود. ویگن علاوه بر موسیقی در زمینهٔ سینما نیز فعالیت داشت و در دهه های سی و چهل خورشیدی در چند فیلم سینمایی نقش آفرید.
...
[مشاهده متن کامل]

بخش نخست فعالیت خوانندگی وی در «عصر طلایی موسیقی پاپ ایرانی» یعنی از اوایل دههٔ ۱۹۷۰ میلادی تا زمان انقلاب ۱۳۵۷ ( ۱۹۷۹ ) بود که وی مجبور به ترک ایران شد و بخش دوم آن نیز از زمان مهاجرتش به ایالات متحدهٔ آمریکا آغاز گشت که تا زمان درگذشتش در سال ۱۳۸۲ ادامه یافت.
ویگن دِردِریان در ۲ آذر ۱۳۰۸ برابر با ۲۳ نوامبر ۱۹۲۹ در همدان زاده شد. پدربزرگ مادری اش اهل همدان و پدرش از بازماندگان خانواده ای بود که تمامی اعضای آن در نسل کشی ارمنی ها کشته شده بودند و او از ترکیه به ایران گریخته و دست سرنوشت او را به باغ پدربزرگ مادری ویگن کشانده بود. آنها هم به او اجازه داده بودند تا در باغ زندگی کند. پس از مدتی هم پدر و مادر ویگن عاشق یکدیگر شده و با هم ازدواج کردند. حاصل این ازدواج هشت فرزند بود، پنج پسر به نام های زاون، ویگن، کارو، هراند و واهه و سه دختر به نام های ژولیت، هلن و آرمینه. ویگن چهارمین فرزند خانواده بود. وی در خانواده ای پرجمعیت زاده شد و به همین خاطر تحصیلاتش را نیمه تمام گذاشت تا همراه با برادر بزرگش در شرکت کمپساکس ( تأسیسات راه آهن ) کار کند. ویگن تحصیلات متوسطه را در سال ۱۳۳۰ ( ۱۹۵۱ ) تمام کرد. او که شغل نقشه برداری داشت، ابتدا با خواندن در کافه ها محبوب دوستداران موسیقی پاپ شد و اجرای آهنگی در رادیو تهران به شهرتش انجامید. صدای گرم او به همراه گیتارش، با شعرهایی با مضمون های تازه و ملودی های نو، چهرهٔ تازه ای در صحنهٔ موسیقی ایران عرضه کرد.
ویگن از نوجوانی به موسیقی علاقه داشت. او در دورهٔ حضور قوای متفقین در همدان، گیتاری دستِ دوم از یک سرباز آمریکایی به قیمت چهار تومان خرید و:
. . . بعد هم پیش شوهر خواهرم که می دانست گیتار را چطور باید زد، چیزهای یادگرفتم.

ویگنویگنویگنویگنویگنویگن
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ویگن
ویگن یک اسم ارمنی است و برابر است با نام ایرانی بهرام . دکتر کزازی در ذیل واژه ی بهرام می نویسد : ( ( در باورشناسی ایرانی ، " بهرام " نماد دلیری و جنگاوری است و همتای " مارس " در اسطوره های رومی و " آرِس " ، در اسطوره های یونانی . بهرام ، مانند مارس در زبان های اروپایی ، نام مرّیخ نیز هست . ریخت باستانی بهرام ، در نام این بغ در زبان ارمنی ، پایدار مانده است ؛ بهرام را ، در این زبان ، وهگن vahagan می گویند . ریختی نوتر از آن " وِیْگِن " است که نامی است روا و رایج ، مردان ار منی را . ) )
...
[مشاهده متن کامل]

( نامه ی باستان ، جلد اول ، میر جلال الدین کزازی ، 1385، ص 344. )

فرشته ی خدا

بپرس