قاان

لغت نامه دهخدا

( قاآن ) قاآن. ( مغولی ، اِ ) پادشاه ذی شأن عظیم عادل و سخی. ( رشیدی ) ( غیاث اللغة ) ( آنندراج ). || لقب پادشاهان ترکستان و چین باشد. ( نفایس الفنون ) ( رشیدی ) ( غیاث اللغه ). خاقان چین. پادشاه چین هرکه باشد. ( برهان ). کلمه مغولی است به معنی شاهنشاه. ( جغتائی ص 389 ). لقب پادشاهان مغولستان مانند منگوقاآن و اوکتای قاآن و اختصاصاً به پادشاه اخیر اوگتای قاآن اطلاق میشود. ( حاشیه برهان چ معین ) :
خراج کشور قاآن بهایش
وزین کمتر نشایستی عطایش.
عماد فقیه.

قاآن. ( اِخ ) ( اوگتای ) پسر سوم چنگیزخان است که به کفایت و رأی و تدبیر و ثبات و وقار معروف و مشهور بوده ولی میل فراوان به همنشینی زنان و شرابخوری داشته و به همین جهت بارها مورد ملامت و مؤاخذه پدرش چنگیز قرار گرفته است. چون چنگیز به سال 624 هَ. ق. درگذشت ، قریب دو سال کسی بر تخت سلطنت جلوس نکرد و هیأتی مرکب از شاهزادگان و امیران کارهای مملکتی را اداره می کردند، سپس به موجب وصیت چنگیزخان اوکتای قاآن را به شاهی انتخاب کردند ( 626 هَ. ق. ). قاآن در دوران پادشاهی خود ( 626 - 639 هَ. ق. ) با قدرت و تدبیر به اداره کشور پرداخت ، و با مشورت بزرگان اردوئی بسوی ختا ( چین شمالی ) و اردوی دیگری بسوی ایران جهت سرکوبی قطعی سلطان جلال الدین و فتح آذربایجان و کردستان روانه کرد. سپاهیان اوکتای قاآن به سرکردگی جرماغون ، غزنین و کابل و سند و زابلستان را کاملاً تصرف کردند.
اوکتای قاآن در سال 627 یعنی موقعی که سرداران او در ایران و الجزیره و ارمنستان و گرجستان و شام و عراق مشغول تعقیب جلال الدین و تسخیر ممالک او بودند، با دو برادر خویش جغتای و تولی و پسران خود به طرف چین خاص و جلگه هنگ هو حرکت کرد و سرانجام تا سال 631 تمام چین شمالی و مملکت کره به تصرف مغول درآمد. قاآن پس از تسخیر چین شمالی حکومت آن دیار را به مشاور مسلمان پدر خود محمود یَلَواج سپرد. پس از فتح چین ، ممالک روس و چرکس و بلغار را فتح کرد ( 632 - 638 ) و روسیه از این تاریخ تا دو قرن و نیم ( 636 - 886 هَ. ق. ) در تحت تسلط مغول و محکوم حکم و اداره ایشان بود. پس از فتح روسیه نوبت آلمان و لهستان و مجارستان بود که تا سال 639 قسمتی از آنها فتح گردید و چون مجاریها ( هنگری ها ) با مغول از یک نژاد بودند، پس از یک سال مملکت ایشان را رها کرده به همان تبعیت رسمی قناعت نمودند. در سال 639 چون خبر فوت قاآن به اروپا رسید، لشکر مغول به آسیا مراجعت کردند ونقشه تسخیر آلمان و اروپای غربی به انجام نرسید و قسمتی از این نواحی از آسیب حمله مغول محفوظ ماند. رجوع به فهرست تاریخ مغول تألیف مرحوم اقبال و جهانگشای جوینی و جامع التواریخ رشیدی شود.

فرهنگ فارسی

( قا آن ) ( اسم ) ۱ - شاهنشاه پادشاه بزرگ : اگتای قا آن منگوقا آن ۲ - اگتای قا آن .
پسر سوم چنگیز خان است که به کفایت و رای و تدبیر و ثبات و وقار معروف و مشهور بوده .

فرهنگ عمید

( قاآن ) ۱. پادشاه بزرگ، شاهنشاه.
۲. لقب پادشاهان مغول: اُکتای قاآن، منکوقاآن.

دانشنامه عمومی

قاآن. قاآن، خاآن یا هاآن[ ۱] ( خط مغولی - تبتی: ꡢꡝꡋ لاتین نویسی: Qa'an خط سیریلیک: Хаан لاتین نویسی: Khaan ) ، صورت مغولی عنوان خاقان است که از واژه ترکی باستان «قاغان» وام گرفته شده است. در خط سنتی زبان مغولی که برپایه خط اویغوری است، این عنوان به همان شکل قاغان ( ᠬᠠᠭᠠᠨ ) نوشته می شود. [ ۲] [ ۳] [ ۴] قاآن عنوان رسمی امپراتوران امپراتوری مغول و دودمان یوآن محسوب می شد. [ ۱] [ ۳] [ ۴]
قاغان ( Qaγan یا Qaɣan ) ، عنوانی کهن و شناخته شده در خانواده زبان های مغولی تبار و سایر خانواده های زبان های آلتایی تبار محسوب می شود. در منابع چینی این عنوان برای فرمانروایان امپراتوری های عشایری شیان بئی و ژوژان که از نظر زبانی احتمالاً با مغولان مرتبط بودند گواهی شده است. [ ۲] در کهن ترین شواهد مکتوب شناخته شده از زبان های مغولی تبار یعنی سنگ نوشته های بوگوت و خویس تولگوی نیز عنوان قاغان ذکر شده است. [ ۵]
در مورد زمان آغاز استفاده از عنوان قاآن توسط امپراتوران مغول اختلاف نظر وجود دارد. در تاریخ سری مغولان که احتمالاً تنها ۲ تا ۳ دهه پس از مرگ چنگیز خان نوشته شده، از هر دو عنوان خان و قاآن برای چنگیز استفاده شده، اما با این تفاوت که عنوان قاآن تقریباً همه جا در حالت سوم شخص به کار رفته است؛ بنابراین این احتمال وجود دارد که قاآن عنوانی افتخاری بوده که پس از مرگ چنگیز خان به او اعطا شده است. همانند پدر وی یسوکای بهادر که پس از مرگ عنوان افتخاری خان را دریافت کرد. [ ۴] بارتلد، ترک شناس روس، این احتمال که چنگیز خان در زمان زندگی از عنوان قآن استفاده می کرده را بعید می دانست و معتقد بود که مطابق با منابع ایرانی، تنها عنوان رسمی وی در زمان زندگی اش خان بوده است. [ ۴] در کتیبه های یادمانی دوره یوآن چین، چنگیز گاهی خان و گاهی قاآن خوانده شده است. [ ۴] شاید چنگیز هر عنوان خان و قاآن را همزمان استفاده می کرده یا دست کم در سال های پایانی حکومتش عنوان قاآن را برای خود برگزیده باشد. به هرحال قطعیتی در این زمینه وجود ندارد. [ ۲] [ ۴]
اوگتای، جانشین چنگیز خان، نخستین فرمانروای امپراتوری مغول بود که به صورت قطعی عنوان قاآن را برای خود به کار برده است. [ ۱] برپایه ارزیابی راچویلتز، مغول شناس ایتالیایی، اوگتای تحت تأثیر سنت های اویغوری این عنوان را برگزید. راچویلتز در توضیح جایگاه عنوان های خان و قاآن در جهان بینی مغولان آن زمان، خان را عنوان فرمانروای یک ملت خاص دانسته، درحالی که قاآن عنوان فرمانروای ملت ها است. وی در این زمینه بر محتوای تمغای نقش شده بر نامه گیوک خان به پاپ اینوسنت چهارم اشاره دارد که در آن از گیوک با عنوان «خان اقیانوس وار ملت بزرگ مغول» یاد شده است. [ ۳]
عکس قاآن
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

قاآن. عنوان و لقب حکمرانان مغول. نخستین حکمران مغول که این عنوان را برای خود انتخاب کرد اُوْگتای قاآن بود. پس از وی بعضی جانشینان او نیز همین لقب را داشتند. شاهزادگانی که به سلطنت نمی رسیدند نمی توانستند این عنوان را انتخاب کنند.

پیشنهاد کاربران

اوکتای قاآن در سال 627 یعنی موقعی که سرداران او در ایران و الجزیره و ارمنستان و گرجستان و شام و عراق مشغول تعقیب جلال الدین و تسخیر ممالک او بودند، با دو برادر خویش جغتای و تولی و پسران خود به طرف چین خاص و جلگه ٔ هنگ هو حرکت کرد و سرانجام تا سال 631 تمام چین شمالی و مملکت کره به تصرف مغول درآمد. قاآن پس از تسخیر چین شمالی حکومت آن دیار را به مشاور مسلمان پدر خود محمود یَلَواج سپرد. پس از فتح چین ، ممالک روس و چرکس و بلغار را فتح کرد ( 632 - 638 ) و روسیه از این تاریخ تا دو قرن و نیم ( 636 - 886 هَ . ق . ) در تحت تسلط مغول و محکوم حکم و اداره ٔ ایشان بود. پس از فتح روسیه نوبت آلمان و لهستان و مجارستان بود که تا سال 639 قسمتی از آنها فتح گردید و چون مجاریها ( هنگری ها ) با مغول از یک نژاد بودند، پس از یک سال مملکت ایشان را رها کرده به همان تبعیت رسمی قناعت نمودند. در سال 639 چون خبر فوت قاآن به اروپا رسید، لشکر مغول به آسیا مراجعت کردند ونقشه ٔ تسخیر آلمان و اروپای غربی به انجام نرسید و قسمتی از این نواحی از آسیب حمله ٔ مغول محفوظ ماند. رجوع به فهرست تاریخ مغول تألیف مرحوم اقبال و جهانگشای جوینی و جامع التواریخ رشیدی شود.
...
[مشاهده متن کامل]

جست وجوی قاآن در واژه نامه های دیگر
نگارش معنی دیگر برای قاآن
افزونه مرورگرهاثبت واژهنرم افزار موبایلتماس با مادربارهتمامی بانک های لغت با کسب اجازه از صاحب اثر در این سایت منتشر شده است.
تماس با مادربارهلغت نامه ها با کسب اجازه از صاحب اثر در واژه یاب منتشر شده اند.

حبیب

بپرس