طارق بن زیاد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] طارق بن زیاد از فرماندهان معروف سپاه موسی بن نصیر بود که در زمان خلیفه اموی ولید بن عبدالملک با دلاوری های خود موفق به فتح بسیاری از مناطق اندلس و اسپانیا گردید.
طارق فرزند زیاد بن عبدالله و رفهو بن ورفجوم بن نیرغاسن بن ولهاص بن یطوفت بن نفزاو اصالتا از اسرای بربر منسوب به قبیله لیث بود و به همین دلیل وی را لیثی می خواندند. وی در کوه ها نشو و رشد پیدا کرد و مانند خویشان خود بت پرست بود. بسیار شجاع و قدرتمند بوده و بر اسب سواری و شمشیر زنی کاملا مسلط بود.
چگونگی ترقی طارق بن زیاد
هنگامی که موسی بن نصیر کارگزار خلیفه اموی به شمال آفریقا آمد، طارق بن زیاد که مدتی بود به اسلام گرویده بود، بواسطه شجاعت و دلاوری و صداقت و امانت وی مورد توجه موسی قرار گرفت و همین امر موجب ترقی وی شده و فرمانده نیروهای منطقه طنجه شد.
اوضاع اجتماعی اسپانیا در آستانه فتح
مردم اسپانیا (به استثنای یهودیان) بر اثر فشار مردان دین که انتشار هر مذهب دیگری را حرام کرده بودند، مسیحی کاتولیک بودند و بر اثر سیطره معنوی آنان مردم نباید در کلیسای کاتولیک جمع آوری اناجیل، تفاسیر، پدران روحانی، مراسم کلیسا، قربانی و وضعیت مذهب کاتولیکی مسیحیت هیچ گونه شکی می کردند. اسقف ها و مردان بزرگ دین، در مجالس ملی که بر کارهای کلی حکومت نظارت داشت، حاضر می شدند و انتخاب پادشاه را تصویب می کردند. این گروه به خود اجازه می دادند در صورتی که پادشاه به تصمیم های آنان اعتنا نکند، او را برکنار نمایند. بدین گونه می بینیم که اسپانیا وحدت سیاسی خود را از دست داد و زندگی اجتماعی آن فاسد شد و در آن هنگام که در طرف دیگر تنگه، نیروی اسلامی منسجم و پر تحرکی ظهور کرده منتظر فرصت مناسب برای ورود بود، اسپانیا در گوشه ای به سخت گیری درباره آداب و مراسم دینی مشغول بود.
چگونگی ورود مسلمانان به اسپانیا
...

دانشنامه آزاد فارسی

طارق بِن زیاد ( ـ ح ۷۲۰م)
فرماندۀ سپاهِ مسلمانان در فتح اسپانیا. به دستور موسی بن نُصَیر به اندلس لشکرکشی کرد. در ۹۲ق (۷۱۱م) لشکریان را از تنگه ای که بعدها به نام او شهرت یافت (جبل طارق) گذراند و رودریک پادشاه گوت های ساکن در آن جا را شکست داد؛ او سپس فتوحات خود را ادامه داد و تولِدو (طلیطله) را تسخیر کرد.

پیشنهاد کاربران

طارق بن زیاد، یکی از سرداران دستگاه خلافت اموی که رهبری سپاه اسلام در جریان فتح اندلس و شکست ویزیگوت ها در عهد ولید بن عبدالملک را برعهده داشت. تنگه جبل طارق به واسطه عبور او به همراه لشکریانش به نام وی نامگذاری شد.
...
[مشاهده متن کامل]

مورخان اسلامی در اصل و نسب او دچار اختلاف نظرند، بعضی او را از بربر های شمال آفریقا و کارتاژ می دانند که اسلام را از جدش به ارث برده بوده و سومین نسل مسلمان آفریقا بوده است. گروهی او را ایرانی زاده و از مردم همدان می دانند که غلام موسی بن نصیر امیر آفریقا بوده که یا آزاد شده یا با او هم پیمان بوده است. اما اکثریت مورخان در اینکه او از موالی بوده است، اتفاق نظر دارند.
انگیزه فتح اندلس را متعلق به ژولیان تاجر نصرانی می دانند که به ایالات طنجه که مردم آن نصرانی بودند رفت وآمد داشته و از آن سرزمین بازها و اسبهای گزیده و ارزشمندی برای ردریک پادشاه ویزیگوت آورده بود. منابع داستان را اینگونه نقل می کنند که ژولیان دختر خود را برای تحصیل به شهر طلیطله ( تولدو ) پایتخت ویزیگوت فرستاد. ردریک که پادشاهی اسپانیا را غصب کرده بود او را فریب می دهد . ژولیان از سر خشم برای انتقام جوئی از مسلمین کمک خواست. در سال ۷۱۰ م گروهی مرکب از ۴۰۰ نفر سرباز مسلمان به جنوبی ترین دماغه اسپانیا حمله کردند که آن منطقه به اسم سردار آن ها طریف، طریفه نامیده شد. این لشکرکشی موفق باعث شد مسلمین در سال بعد عزم خود را در فتح اسپانیا جزم کنند. در ۷۱۱م هفت هزار نفر در کشتی هایی که ژولیان تدارک دیده بود به نزدیکی تنگه جبل طارق آورده شدند این هفت هزار نفر اکثریت بربر بودند و فرماندهی آنان با طارق بن زیاد بود. به علت غیبت ردریک که مشغول نبرد با شورشیان شمال بود، مسلمانان توانستند ابتدا عامل ردریک، تئودمیر، را شکست داده و دژهای آن ولایت را تصرف کند. با رسیدن این خبر به ردریک، وی شتابان به طلیطله بازگشت تا خطر احتمالی را دفع کند. وی در پایتخت خود به بسیج نیروها مشغول شد و یکی از فرماندهان خود را به نام ادیکو به جنگ با طارق فرستاد اما وی در نبرد با طارق شکست خورد و دشت های فرنتره را به مسلمانان تسلیم کرد. با شکست ادیکو و حرکتش به سمت پایتخت، ردریک به سمت جنوب آمد و در دره گوادالته در ۱۹ ژوئیه به مسلمانان حمله کرد. از آن سوی موسی بن نصیر پنج هزار نفر کمک فرستاد و که پس از ۳ روز سرانجام نتیجه قطعی جنگ به نفع مسلمانان بود و ردریک نیز پس از فرار به طرز نامعلومی کشته شد. پیروزی مسلمانان در نبرد گوادالته ساختار مرکزی حکومت ویزیگوت را درهم شکست در نتیجه راه اسپانیا برای طارق باز شد. او ابتدا عازم قرطبه شد و در استجنه گروهی از پناهندگان ویزیگوت را شکست و حمایت یهودیان را بدست آورد او با بخشی بزرگ از سپاه خود به سمت طلیطله پایتخت اسپانیا رفت و آنجا را بدون مخالفت شدید به تصرف درآورد او زمستان را در همان شهر ماند و در اکتبر قرطبه را با هفتصد سوار تصرف کرد. طبق گفته منابع موسی بن نصیر با شنیدن موفقیت های طارق در اندلس به او حسادت می کند و با سپاهی ۱۸ هزار نفری که اکثریت آن عرب بودند عازم اسپانیا می شود. موسی و طارق در استرقه بهم پیوستند و در همان زمان یعنی ۷۱۴م از خلیفه ولید دوم فرمان بازگشت دریافت کردند. گویا بین آن دو اختلافاتی به وجود آمده بود.

طارق بن زیادطارق بن زیاد
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/طارق_بن_زیاد

بپرس